Wat is tarot?

Wat is tarot?

Ben je nieuwsgierig naar wat tarot écht voor jou kan betekenen? Je hebt vast wel eens tarotkaarten gezien in films of series, waar ze vaak worden gebruikt om de toekomst te voorspellen. Maar wat als ik je vertel dat tarot helemaal niet draait om voorspellende magie, maar om zelfinzicht? Tarot helpt je niet om te zien wat er gaat gebeuren, maar om jezelf beter te begrijpen en bewust te worden van wat écht belangrijk voor je is op dit moment.

Zie tarot als een visuele taal vol symboliek. Iedere kaart roept iets unieks bij jou op, afhankelijk van jouw ervaringen en gevoelens. Vergelijk het met een psychologische test, zoals de Rorschachtest met inktvlekken: je projecteert onbewust je eigen emoties op wat je ziet. Zo werkt het ook met tarot. De kaarten maken gebruik van archetypen, oerbeelden die volgens Jung diep in ons collectieve onbewuste liggen opgeslagen. Dit zijn universele thema’s die bij iedereen in elke cultuur voorkomen, zoals groei, liefde, verlies en zelfontdekking.

Wanneer je een tarotlegging doet, komen deze archetypen naar boven en helpen ze je om bepaalde patronen en gevoelens te herkennen die je misschien eerder niet zag. Het geeft je inzicht in je eigen houding, gedrag en levenskeuzes. Het mooie is dat tarot je niet vertelt wat je moet doen, maar je uitnodigt om zelf na te denken en je eigen pad te kiezen. Het helpt je de vinger te leggen op wat je misschien al voelde, maar nog niet helemaal bewust kon benoemen.

Tarotkaarten zijn verdeeld in twee groepen: de 22 grote Arcana kaarten, die staan voor grote levenslessen en overgangsmomenten, en de 56 kleine Arcana kaarten, die het dagelijkse leven en jouw reacties daarop weerspiegelen. Ze laten je zien welke houding je aanneemt in verschillende situaties en hoe je daarmee omgaat.

Dus als je ooit nieuwsgierig bent geweest naar tarot, denk er dan eens aan als een krachtige tool om jouw verhaal te ontrafelen. Het biedt je de mogelijkheid om bewustere keuzes te maken en te leven in lijn met je eigen waarden en verlangens. Tarot helpt je niet om je toekomst te voorspellen, maar om je eigen toekomst vorm te geven. Klaar om dieper in je eigen verhaal te duiken?

Cursisten aan het woord: Wat is tarot volgens hen?

Als Tarot Mediator zie ik dagelijks hoe tarotkaarten worden ingezet voor zelfinzicht en groei. Maar de kracht van tarot komt pas echt tot leven wanneer ook mijn cursisten hun eigen reis met de kaarten maken. Ze zijn inmiddels al een tijdje bezig met tarot en hebben elk hun eigen unieke visie ontwikkeld. Daarom stelde ik hen de vraag: “Wat is tarot voor jou?”

Aan het woord is Angelique: De Tarot kaarten zijn sowieso de start van mijn dag. Het is een bewustwording van wat er die dag belangrijk is om aandacht aan te besteden. Ik lees de toelichting op de kaart, verwerk de informatie en neem dit mee in deze nieuwe dag. Daardoor verrijkt de Tarot mijn leven en vorm een extra verbinding met het Universum en alle elementen. 
Zijn er werkelijk belangrijke beslissingen te nemen dan helt de Tarot met het antwoord. Het is dan met name belangrijk te komen tot de juiste vraag, je uitgangspunt. 
Het nadenken over het stellen van de juiste vraag is een mooi en leerzaam proces.
Kortom een heel concrete verrijking van mijn kijk en beleving van mijn leven.


Aan het woord is Joyce: Ik zie het vooral als antwoorden die je eigenlijk onbewust al weet die naar boven komen. Of dat de betekenis van de kaarten je helpen om verbanden te leggen die je eerder niet zag. Daarom denk ik dat een goede Tarotist ook bepaalde kwaliteiten moet hebben, goede vragen kunnen stellen, actief luisteren maar ook af en toe confronterend kunnen zijn om zo blinde vlekken zichtbaar te maken. Ik denk ook dat de afbeelding op de kaarten zeer sprekend zijn en het is veelzeggend wat iemand opvalt aan een kaart
Dat gezegd hebbende, denk ik zeker dat kaarten toch veel meer te zeggen hebben in de goede handen. Dan is het meer dan een paar kaarten met een bepaalde betekenis. Dan ontvouwd zich een verhaal over een (gedeelte) van het leven van die persoon. De vraag komt tot leven en er wordt een soort toneelstuk opgevoerd door de kaarten met ieder personage die wat te vertellen heeft

Ik weet ook wanneer ik een goede kaart/kaarten heb gepakt, ik voel de energie in mijn lichaam stromen, de vraagsteller en ik komen in een soort bubbel en alles wordt energie, ook de woorden die hij/zij spreekt. En ik hoor welke woorden meer beladen zijn dan andere, van daaruit ga ik verder, vraag ik verder en ik vertel verder wat ik zie.

Ik denk dat vooral de interactie belangrijk is, dat geeft de energie. Een kaart is een kaart, levenloos en een object. In de goede handen is het een vertelling. Zo vaak gehoord, trek ik 1 dagkaart voor iemand. “Hoe kan dit zo accuraat zijn?”
Maar ook voor mezelf, de kaarten begeleiden me toch altijd op mijn pad waar ik soms in vastzit. Ze bieden me troost, aanmoediging, inzichten, wijze woorden en vertrouwen. En ja, soms ook confronterend.

Aan het woord is Edith: De kaarten maken voor mij duidelijk waar ik mezelf nog niet van bewust ben op een heldere manier. Alles wat de kaarten laten zien is een bevestiging van wat ik eigenlijk ergens al weet. Alleen kan ik er door de kaarten ook naar kijken.

Aan het woord is Loes: Wat doet Tarot voor mij persoonlijk? Soms wil ik een situatie vanuit een andere kant bekijken en de kaarten helpen me om een inzicht hierin te krijgen. Vooral als het wat lastiger is en ik het even niet meer weet… De situatie wordt voor mij dan weer helder en dan kan ik vooruit en in actie komen met het inzicht of de spiegel die de kaarten mij laten zien.

Deze cursisten laten zien dat tarot geen tool is om de toekomst te voorspellen, maar om de antwoorden die we al in ons dragen naar boven te halen. Het is een reis naar zelfinzicht en zelfontdekking, waarbij de kaarten dienen als gids.

Wil je zelf aan de slag met tarot? Dan is mijn boek TAROT Leer de kaarten kennen precies wat je zoekt! Dit complete studie- en werkboek van 247 pagina’s, volledig in kleur, neemt je stap voor stap mee in de wereld van tarot. Ontdek de kracht van deze beeldtaal op een toegankelijke en down-to-earth manier, met heldere teksten en praktische oefeningen waarmee je meteen kunt beginnen.

Wat kun je verwachten?

  • Volledige gids van A-Z: Alles wat je moet weten over de kaarten, van uitgebreide beschrijvingen tot instructies voor het geven van consulten.
  • Praktisch en theoretisch: Theorie, oefeningen en opdrachten voor zelfreflectie, zodat je niet alleen de tarot, maar ook jezelf beter leert kennen.
  • Korte en lange betekenissen: Handige, snel te raadplegen beschrijvingen én gedetailleerde uitleg van elke kaart.

Dit boek is jouw perfecte gids om tarot te leren én te gebruiken in het dagelijks leven. Ontdek niet alleen de kaarten, maar ook de diepere lagen van jezelf!

Leer de tarot én jezelf kennen

Leave a Reply

Your email address will not be published.*